Translate

czwartek, 7 lutego 2013

ZAPIEKANKA BROKUŁOWA




SKŁADNIKI:

-filet z kurczaka
-makaron (najlepiej świderki)
-brokuły
-ser pleśniowy typu rokpol
-ser żółty
-oliwa z oliwek

WYKONANIE:

       Makaron gotuje. W drugim garnku blanszuję brokuły. W tym czasie kroje filety na małe kostki, solidnie przyprawiam solą i przyprawą do kurczaka i smażę na oliwie. Mieszam wszystko razem. Następnie dodaje pokruszony ser pleśniowy, mieszam z pozostałymi składnikami, dodaję sporo wyciśniętego czosnku, wkładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch posypuję starty żółty ser. Wkładam na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni.

BLANSZOWANIE:

       Brokuły dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie.Wkładamy je do wrzącej wody z dodatkiem soli (1łyżka stołowa) oraz cukru i gotujemy bez przykrycia przez 2 minuty. Po ugotowaniu brokuły odsączamy i przelewamy zimną wodą.
                                                                               
                                                                         Smacznego!


 http://gotujzap.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz