SKŁADNIKI:
ciasto:
-1 jajko
-1 szklanka mleka
-1 szklanka wody
-1,5 szklanki mąki (25dkg)
-sól szczypta
-tłuszcz do smażenia (np. słonina , olej)
nadzienie:
Co kto lubi ;) Na słodko, kwaśno, słono, owocowo, mięsno itp.
np.dżem, nutella, owoce, ser żółty i szynka, szpinak, brokuły...
WYKONANIE:
W wysokim garnuszku ubić jajko, dodać mleko, wsypać mąkę i sól. Mieszać trzepaczką.Rozprowadzić wodą do odpowiedniej gęstości. Z tej porcji otrzymuje się około 14 naleśników o średnicy 20 cm.Większa ilość to mąka 2 szklanki a mleko 1,5 szklanki.
Smacznego!
Ciasta naleśnikowe cd.
Słodkie do ciasta podstawowego dodać 2 łyżki cukru i starannie wymieszać
Słone do ciasta podstawowego dodać 1 łyżeczkę vegety lub bulionu instans
Czerwone do ciasta podstawowego dodać 2 łyzki pasty pomidorowej
Zielone do ciasta podstawowego dodać 10 dag odparowanego szpinaku
Żółte do ciasta podstawowego dodać 1łyżeczkę kurkumy
Czekoladowe do ciasta podstawowego dodać kakao
Propozycje NADZIENIA DO NALEŚNIKÓW:
Serowe z ziołami
40 dkg sera twarogowego
1 łyżka śmietany 18-procentowej
po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół: tymianku,estragonu,bazylii oraz natki pietruszki
sól
pieprz
Ser zemleć, wymieszać ze śmietaną, natką pietruszki i ziołami, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Naleśniki można przybrać papryczkami chili i szczypiorkiem.
Ze szpinaku
50 dkg mrożonego szpinaku
2 łyżki posiekanej szynki wędzonej
2 łyżki przetartego sera twarogowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka śmietany 18-procentowej
1 żółtko
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka jarzynki lub vegety
po szczypcie suszonego tymianku, oregano i estragonu
pieprz
Szpinak rozgrzać, rozmrozić i osączyć. Czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju i opruszyć mąką. Włożyć szpinak, wymieszać, smażyć 2 min i zdjąć z ognia. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, przyprawami ziołowymi, jarzynką i pieprzem. Połączyć ze szpinakiem, dodać twaróg oraz szynkę i wymieszać.
Pieczarkowe
25 dkg pieczarek
1 cebula
3 jajka
1 i 1/2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka śmietany 18-procentowej
2łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
2 jajka ugotować na twardo i posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać pieczarki i dusić 10 min. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekane jajka, śmietanę, surowe jajko oraz natkę, przyprawić gałką, solą oraz pieprzem i starannie wymieszać.
Z wołowiny i pomidorów
40 dag mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów bez skórki
2 cebule
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Wołowinę zrumienić na oleju. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć z mięsem. Dodać pomidory z zalewą i dusić 10 min. Doprawić solą i pieprzem.
Z powideł śliwkowych
25 dkg powideł śliwkowych
2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej smazonej w cukrze
Powidła wymieszać ze skórką pomarańczową i smarowac naleśniki.
Waniliowe
4 żółtka
1szkalnka cukru
1 szklanka śmietanki 18-procentowej
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym na jednolitą masę, dodać śmietankę i powtórnie zmiksować. Naleśniki smarować kremem i układać jeden na drugim, a następnie zapiekac 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z jabłkami
40 dag winnych jabłek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
2 łyżki rodzynek
1 kieliszek brandy lub rumu (25ml)
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Dusić z masłem, 2 łyżkami wody i miodem na małym ogniu. Rodzynki umyć, moczyć 30 min w alkoholu i pod koniec duszenia dodać do jabłek wraz z alkoholem.
Bita śmietana
1 szklanka śmietanki 30-procentowej
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Śmietankę oziębić w lodówce i ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym. Na naleśniki nałożyć bitą śmietanę i przybrać dowolnymi świeżymi owocami.
Miodowo-orzechowe
10 dag łuskanych orzechów laskowych
10 łyżek płynnego miodu
1 kieliszek brandy lub rumu
Orzechy sparzyć, obrać i drobno posiekać. miód podgrzać, wymieszać z alkoholem i orzechami.
Migdałowe
10 dag migdałów
4 jajka
3 łyżki cukru pudru
Migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem, połączyć z migdałami. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto naleśnikowe można wymieszać z poszatkowaną kapustą, usmażyć i podawać z ketchupem lub sosem grzybowym. Do ciasta dodaje się też paprykę pokrojona w kostkę, oliwki, groszek, natkę pietruszki.
Naleśniki można kroić na makaron i i używać do zup lub zapiekać.
Z usmażonych naleśników można przyrządzać paszteciki i krokiety albo zapiekać jak babkę lub tort!
Polecam również przepis na tort szpinakowy
http://gotujzap.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz