Translate

wtorek, 19 marca 2013

PLEŚNIAK


SKŁADNIKI:

-3 szklanki mąki
-0,5 szklanki cukru do piany
-6 jajek (żółtka do ciasta, białka na pianę)
-1 margaryna
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-powidła śliwkowe lub dżem

WYKONANIE:
   
      Wyrobić ciasto: podzielić na 3 części. Pierwszą część włożyć do lodówki na 0,5 godziny. Do drugiej części dodać 2 łyżki kakao. Obydwie części czarną i białą włożyć do lodówki. Pierwszą część jasną wyjąć z lodówki, rozwałkować i położyć na blaszce. Na nią położyć powidła. Na to powidło zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto ciemne. Ubić pianę z 6 białek, do sztywnej piany dodać po trochę 0,5 szklanki cukru dalej ubijając. Pod koniec dosypać powoli 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wyłożyć pianę  na ciemne ciasto. Zetrzeć na tą pianę trzeci kawałek ciasta (białe). Polać polewą (czekoladową) kakaową po upieczeniu. Piec 45 minut.

                                                                                                                      Smacznego!



 http://gotujzap.blogspot.com 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz