Translate

wtorek, 5 marca 2013

CIASTO ZIEMNIACZANE NA KLUSKI LUB KOPYTKA

SKŁADNIKI:

-1 kg ziemniaków
-1 szklanka mąki
-1jajo
-sól

WYKONANIE:

     Ziemniaki ugotować, obrać, zemleć lub przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, przestudzić, dodać mąkę, jajo i sól, Wymieszać nożem, a potem szybko zagnieść ciasto i potem formować.
np. Ciasto ziemniaczane pokrajać na kilka kawałków, z każdego utoczyć wałek. Z wałka odcinać kawałki o długości 2,5 cm i formować z każdego spłaszczoną kulę z wgłębieniem w środku. Kopytka formować ze spłaszczonego wałka, pokrojonego w ukośne kawałki. Przygotowane kluski lub kopytka gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie.Gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 1-3 minut.Wyjmować łyżką cedzakową na ogrzany półmisek i podać polane tłuszczem. Kluski lub kopytka podaje sie do mięs w sosach lub jako samodzielne danie z sosem mięsnym lub pomidorowym.


                                                             Smacznego!

http://gotujzap.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz