Translate

piątek, 15 marca 2013

BLOK CZEKOLADOWY

                                  Smaki dzieciństwa ;)

SKŁADNIKI:

-1 szklanka kakao
-2 paczki herbatników
-1 opakowanie mleka w proszku (nie może być granulowane)
-pół kostki masła
-1 szklanka mleka
-1 szklanka cukru

WYKONANIE:

Rozpuścić masło w rondelku na bardzo małym ogniu. Dodaj do masła kakao i dokładnie wymieszaj tak by nie było grudek. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinkę mleka. Wlej do rondelka mleko, wsyp cukier. Postaw rondelek na bardzo małym ogniu i rozpuść w nim dodane składniki. Przez cały czas mieszaj masę, by nie przywarła do dna! Później odstaw garnek w chłodne miejsce, by masa wystygła.Ostudzona masę przelej do miski i cały czas mieszając dodawaj mleko w proszku. Mleka należy dodać tyle ile się zmieści w masie, to znaczy tak dużo ile ono wchłonie. Gdy masa będzie dość sztywna (nie może kruszyć się i oddzielać)-nie dosypuj już więcej mleka. Pokrusz herbatniki i dodaj do masy. Wyłóż foremkę papierem, przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch łyżką. Można posypać np. kokosem. Wstaw blok do lodówki na około 2 godziny, by stwardniał.

                                                                                                                   Smacznego!



http://gotujzap.blogspot.com 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz